![](https://blogger.googleusercontent.com/img/b/R29vZ2xl/AVvXsEhX3e9Mrt_f2ZbkWoYVz7KRHPqgJDqG6gln5HVr0D6eFoC4In22nkIx0hRK0gS4TTXBdA6VyczNXBazp9ElqD4_mie6AK58sjmHfWSgVPHO0xAQKVkIamT7GnEe9h8c5W9sgto1meYj2www/s400/1.jpg)
Ljuta papričica izaziva tjelesne reakcije slične kao i vođenje ljubavi - znojenje, ubrzani metabolizam i rad srca. Ali i pomaže našem zdravlju!
Jeste li znali da je za ljuti okus papričica zaslužna jedna tvar- kapsaicin? On izaziva različite fiziološke reakcije: povećava broj otkucaja srca, ubrzava metabolizam i uzrokuje znojenje, a svi ti simptomi pristuni su i prlikom vođenja ljubavi.
Za kapsaicin jednostavno možemo reći - koliko je ljut, toliko je i zdrav. Koristi se u terapijama mršavljenja jer potiče potrošnju kalorija, sprječava razvoj loših mikroorganizama u našem probavnom sustavu.
Znanstvenici su nam otkrili kako se prilikom konzumiranja ljute hrane u našem mozgu luči endorfin - kemijski spoj koji uzrokuje osjećaj dobrog raspoloženja i uzbuđenja. Možda baš zato, iako hrana peče, tjera na još...