Šećer nova droga današnjice





Izvor:zdravlje-prehrana.com napisala Mr. nutr. Maja Gradinjan



Poznato je kako u današnje vrijeme postoje mnoge ovisnosti, kao što je ovisnost o alkoholu, cigaretama, drogi, no malo ljudi zna kako postoji i ovisnost o ugljikohidratnoj hrani.

Prekomjerno konzumiranje šećera osim pretilosti, izaziva i mnoštvo drugih problema kao što su nervoza, promjene raspoloženja, umor… Mnogi ljudi, kako bi popravili raspoloženje ili kao način utjehe posežu za slatkišima. To je pogrešno, jer za naše dobro raspoloženje odgovoran je serotonin (popularno se naziva i „hormon sreće“), hormon koji se nalazi u mozgu i daje nam (kada ga imamo dovoljno) osjećaj zadovoljstva i opuštenosti. Međutim, razina serotonina se znatno smanjuje ukoliko se nepravilno hranimo, odnosno kada u organizam unosimo previše slatke hrane. Nakon unosa slatke hrane, razina serotonina naglo raste, te taj osjećaj euforije i sreće traje otprilike 15 minuta, nakon čega slijedi pad razine serotonina.

Postoje tri tipa šećera koje unosimo hranom:

Glukoza –
nalazi se u povrću i žitaricama

Fruktoza – nalazi se u voću, medu, slatkim bezalkoholnim pićima (kukuruzni sirup), slatkišima… Može blokirati hormon koji kontrolira apetit leptin (daje signal sitosti), automatski se povećava apetit te može dovesti dovesti do debljine, dijabetesa tip 2, hipertenzije…

Galaktoza – nalazi se u sastavu mlijeka i proizvoda


Donosimo Vam neke namirnice koje mogu zamjeniti slatkiše, a podići Vam raspoloženje i energiju:

Za bolje raspoloženje: riba (sadrže omega-3-masne kiseline koje povoljno djeluju na psihu), zrela banana (podiže razinu serotonina), meso, mliječni proizvodi, soja (daju više noradrenalina koji nas čini poletnijima).


Za bolju koncentraciju i pamćenje: voda, zeleni čaj, orašasti plodovi, žitarice, mlijeko, povrće, morski plodovi..


Kod poremećaja sna: tjestenina, mlijeko, špinat, mahunarke (grašak, grah, leća, soja), losos… Za energiju: bjelančevine (namirnice animalnog podrijetla)