Koja je najgora prerađena hrana




Mehanički odvojeno meso obrađuje se pod ekstremnim visokim tlakom i toplinom te gubi nutritivne vrijednosti. 
Ovako prerađena hrana osim što je ukusna nudi se po pristupačnim cijenama i zato mnogi niti ne razmišljaju na koji način utječe na zdravlje. Svu prerađenu hranu nije lako eliminirati iz upotrebe, ali moguće je eliminirati neku s liste najgore prerađene hrane. Zato donosimo popis od nekoliko najgorih namirnica koje bi trebalo izbjegavati.

Pomfrit
  • Omiljeni prženi krumpirići obiluju ogromnom količinom kalorija. Koristite li često ovu namirnicu prijeti vam opasnost od dijabetesa, a nutritivne vrijednosti pomfrita vrlo su niske. U slučaju da ih baš poželite ispecite ih u pećnici.
Čips i ostale pržene grickalice
  • Mnogo soli, kalorija i konzervansa siromašnih nutritivnim vrijednostima i vlaknima usporiti će vam probavu i često dobivate osjećaj nadutosti.
Hrenovke
  • Pripremaju se za svega nekoliko minuta, a prilično štetne mesne prerađevine sadrže hrpu umjetnih okusa, soli i nezdravih punila te neizbježnih konzervansa. Mehanički odvojeno mese obrađuje se pod ekstremnim tlakom i toplinom i gubi nutritivne vrijednosti. Sigurno je bolje izabrati  domaću slaninu ili kobasice napravljene kod kuće.
Fast food hamburgeri
  • Najjednostavnije i najbrže je naručiti hambrger ili nešto iz fast food-a. Zbog toga su vam velike šanse da obolite od dijebetasa. Nedavno istraživanje pokazalo je da su žene koje su dva ili više puta tjedno konzumirale hamburgere imale veću šansu dobiti ovu bolest, od onih koje to nisu činile.
Pileći medaljoni
  • Sveprisutna i primamljiva hrana vrlo je popularna jer brzo i jednostavno zadovoljava glad, ali trebali bi izbjegavati kupnju smrznutih nuggeta, a nije dobro konzumirati ih niti u restoranima. Imaju visok postotak soli, masti i konzervansa no što je bilo kome potrebno.
Gotovi kolači, keksi i peciva
  • Rijetko tko može im odoljeti, a njihov učinak na zdravlje podjednako je loš. Osim visoke razine soli i šećera, u ovim slasticama kriju se trans-masti koje se dodaju u hranu zbog veće isplativosti od zdrave masti. Trans-masti također produžuju rok trajanja te poboljšavaju njihovu vanjsku teksturu.
Kokice za mikrovalnu
  • Ovo je jedna od najnezdravijih namirnica. Osim genetski modificiranog kukuruza, već nekoliko godina zdravstveni stručnjaci upozoravaju da kokice koje se spremaju u mikrovalnoj sadrže kemikalije koje mogu izazvati rak i probleme s plućima. Tvrtke koje prodaju kokice za pripremu u mikrovalnoj, vrećice u kojima se prodaju presvlače perfluorooktanoičnom kiselinom (PFOA), koja može izazvati rak i druge nepoželjne posljedice po zdravlje. Osim toga ukusni lažni maslac u kojem je natopljeno zrnje u vrećici sadrži kemikaliju diacetyl, poznati poboljšivač ukusa koji se povezuje s bolestima bronhija i pluća. Zato pripremite sami kod kuće kokice u jednoj posudi s manjom količinom prirodnog ulja i nemojte dodavati puno soli, tako ćete dobiti poptuno zdravu namirnicu s znatno boljim okusom pa čak i mirisom.