Dobra i loša hrana za vaše zdravljeJe li vaša prehrana pravi magnet za bakterije, viruse i ostale mikro-pošasti? Istraživanja pokazuju da ono što jedete (ili ne jedete) može igrati važnu ulogu u sposobnosti vašeg imuniteta da vas brani. Prema časopisu Prevention Magazine, evo što preporučaju znanstvenici i liječnici za ubacivanje u jelovnik.

Svježe iscijeđen sok

Jedna čaša tijekom doručka dat će vam dnevno potrebnu dozu vitamina C. Dobar je za kožu i imunitet. Neće vam pomoći da se ne prehladite, ali će vam pomoći da se brže oporavite. Izbjegavajte tvornički proizvedene nadomjeske.

Žitarice

Ječam i pšenica sadrže razna vlakna s antibakterijskim i antioksidanskim djelovanjem. Dobre su za sprječavanje herpesa, prehlade, pa čak i antraksa. Isto tako pojačavaju imunitet, ubrzavaju zarastanje ozljeda i potpomažu djelovanje antibiotika.

Mlijeko

Uz ribu, mlijeko je najbolji izvor vitamina D. To je piće koje će vam ojačati imunitet i spriječiti prehlade, tvrdi jedna harvardska studija. Osim toga, mlijeko pospješuje proizvodnju određenih proteina koji imaju sposobnost da ubiju viruse.

Jogurt

Lactobacillus reuteri probiotik je koji pomaže bijelim krvnim zrncima u borbi s infekcijama. Zato je jako dobro konzumirati i jogurt, no pazite što birate. Mnoge kompanije stave oznaku da se radi o probiotiku, a ustvari se uopće ne radi o tome. Potražite pakiranja na kojima piše da sadrži Lactobacillus acidophilus te Bifidus i L. rhamnosus.

Riba i morski plodovi

Losos, skuša, haringa samo su neke od riba koje sadrže omega-3 masne kiseline koje poboljšavaju djelovanje stanica namijenjenih za borbu protiv gripe. One također sadrže selenij (kojeg ima i u školjkama, rakovima, jastogu itd.) koji pomaže stanicama da se obrane od virusa. Neka istraživanja pokazuju da omega-3 masne kiseline pospješuju protočnost zraka u plućima te ih štite od prehlade i respiratornih infekcija.

Pileća juha

Ovaj „lijek" koristi se stoljećima u medicinske svrhe. Pile tijekom kuhanja ispušta aminokiseline čija je struktura slična acetilcisteinu koji se nalazi u lijekovima za bronhitis. Juha također ublažava simptome kašlja i začepljenog nosa. U kombinaciji s lukom i češnjakom juha je još efektnija i jača.

Leća

Dnevno potrebna doza cinka, koji je važan za obnovu stanica i jačanje imuniteta, nalazi se u jednoj šalici leća. Cink je iznimno važan za bijela krvna zrnca i svako pomanjkanje tog minerala može olakšati posao infekcijama. Pomiješajte ih sa ostalim žitaricama, jogurtom, raznim kašama i učinit ćete si mnogo dobra.

Bundeve i slatki krumpir

Ove namirnice pune su vitamina A koji je ključan u borbi s infekcijama. Osim toga, ukusne su i postoje tisuće recepata koje možete isprobati.

Češnjak

Prepoznat kao prirodan antiseptik i antibiotik, češnjak je od davnina prisutan u narodnoj medicini za sprječavanje, liječenje i ublažavanje različitih tegoba, a njegova je primjena bila (i ostala) posebno popularna u Kini, Indiji i južnoj Europi. Češnjak tako usporava rast bakterija te uspješno uništava bakterije, viruse i gljivice. Vrlo je učinkovit kao sredstvo protiv prehlada, zatim različitih gljivičnih oboljenja kože i crijevnih infekcija. Ima i vrlo pozitivan učinak na krv i krvne žile. Tvari koje sadrži, posebno alicin, uspješno razgrađuju štetne masnoće koje se nakupljaju na stjenkama arterija, pa tako redovita prisutnost češnjaka na jelovniku može spriječiti i pojavu ateroskleroze.

Crni čaj

Pet šalica na dan u dva tjedna mogu pretvoriti vaše obrambene stanice u neuništivo oružje u borbi s prehladom, gripom i virozama. Ako vam se ne sviđa crni, gotovo podjednako dobar je i zeleni čaj.

Gljive

Sve koje su jestive, poželjne su. Sadrže preko 300 sastojaka korisnih za imunitet koji čine bijele krvne stanice još jačima i agresivnijima u obrani organizma.

Što ne trebate konzumirati?

Gazirana pića i sokovi

Oko 100 grama šećera koliko ga otprilike ima u tri limenke soka guši vaše krvne stanice koje posaju slabijima u obrani organizma. Učinak traje oko pet sati.

Previše alkohola

Kokteli, razni miksevi, žestoka pića i bilo koji oblik alkohola u pretjeranim količinama čine vas izloženijima prehladi i gripi.

Brza hrana

Masnoća, kalorije i sve ono štetno u hamburgerima i raznoraznim brzim pripravcima mogu vas, osim debljanju, izložiti i riziku od prehlada. Pretile osobe teže se nose sa svinjskom gripom na primjer. Pretilost također smanjuje funkcionalnost imunološkog sustava.