Znate li kako prati i čuvati voće i povrće


Znate li kako prati i čuvati voće i povrće


Sigurno ste katkad bili u iskušenju da zaobiđete slavinu i progutate zrno grožđa izravno s grozda, ali sjetili ste se da voće i povrće nije po prirodi čisto, da može biti prekriveno tragovima pesticida, a može nositi i bakterije s tla.

Činjenica jest da tlo i voda u kojem raste voće i povrće može sadržavati štetne bakterije. Voće i povrće uprljaju se i u prijevozu do skladišta i u supermarketu.

Zato je nužno znati, piše dr. Luisa Dillner koja u britanskome Guardianu rješava zdravstvene dileme, kako voće i povrće čuvati i kako ga prati.

Prvo, sve lakokvarljivo, poput gljiva i jagoda, treba čuvati u hladnjaku na temperaturi od 0 do 5 stupnjeva.

Ruke treba barem dvadeset sekunda prati sapunom u toploj vodi i to prije i poslije pripremanja voća i povrća.

Voće i povrće treba držati odvojeno od mesa i ne rezati ih istim priborom i na istoj kuhinjskoj dasci jer i tako možete prenijeti bakterije. Također, treba odrezati sve oštećene dijelove voća i povrća jer i oni nose bakterije.

Voće i povrće treba prati pod tekućom vodom, čak i ako ćete ga kasnije oguliti, kaže dr. Dilner, ali dodaje da se banana ipak ne treba bojati.

Nakon pranja treba ga dobro ostrugati da nestanu tragovi zemlje. Za čvrsto voće i povrće, krumpir na primjer, upotrijebite četku, a zatim ga osušite papirnatim ubrusom da smanjite količinu bakterija.

Čak i bobičasto voće koje ne izgleda prljavo treba prati.

Veća je vjerojatnost da ćete Escherichiu coli dobiti od salata nego od korjenastog povrća koje se najčešće kuha.

Za razliku od ruku, povrću je za pranje dovoljna voda: nije nužno upotrebljavati ni sapun ni posebna kemijska sredstva.

Dr. Dilner na kraju kaže da voće i povrće treba prati i temeljitije nego što ste vjerojatno mislili. Ali pomislite li da vam od njega prijeti velika opasnost, znajte da je i dugoročno minimalan rizik da od tako konzumiranih pesticida dobijete rak. A budući da je veoma malena opasnost od gastrointestinalnih problema čak i ako je voće i povrće bilo kontaminirano, nipošto dilemu oko pranja nemojte iskoristiti kao izgovor da se bacite na čips.