Namirnice koje ne smijete stavljati u hladnjak



Neke namirnice ne treba držati u hladnjaku nego na sobnoj temperaturi. Krumpir, češnjak i rajčica samo su neke od njih.

Ove namirnice će se bolje držati ako ih ne držite u hladnjaku: 

Ljuti umaci

Vjerovali ili ne, ljuti umaci mogu sretno živjeti u vašoj smočnici do tri godine. 

Krumpir

Hladnije temperature negativno utječu na okus krumpira, držite ga u smočnici u papirnatim vrećicama. Plastične vrećice nisu dobre jer zadržavaju vlagu, koja utječe na brzo propadanje krumpira. Većina sorti krumpira trebala bi trajati do tri tjedna. 

Kruh

Kruh će se u hladnjaku brzo posušiti. Ono što namjeravate pojesti u roku od četiri dana držite na sobnoj temperaturi, a ostatak zamrznite. 

Luk

Luk voli bit pohranjen u originalnoj mrežastoj vrećici u kojoj je kupljen ili bilo kakvoj drugoj koja omogućava cirkulaciju zraka, na sobnoj temperaturi. No, držite ga dalje od krumpira koji ispušta vlagu i plinove koji mogu negativno utjecati na luk te izazvati truljenje. 

Češnjak

Ostat će u dobrom stanju i do dva mjeseca ako ga držite u smočnici, na sobnoj temperaturi. Držite ga u nečemu što omogućava protok zraka. 

Rajčice

U hladnjaku mogu dobiti blijedu boju, držite ih stoga na sobnoj temperaturi i nikad u plastičnim vrećicama. Da biste ubrzali dozrijevanje, ako je potrebno, pohranite ih u papirnatu vrećicu. Kad su zrele mogu trajati oko tri dana. 

Kava

Hladnjak stvara kondenzaciju, što može utjecati na okus mljevene kave i kave u zrnu. Kavu je najbolje pohraniti u hermetički zatvorenoj posudi u smočnici. 

Zimske tikvice

Razne sorte zimskih tikvica trajat će oko mjesec dana ili više ako ih pohranite u smočnici.