Slatke tajne o čokoladi






Prije nego je čokolada dobila svoju pločicu, šarene omote i najrazličitije dodatke, pila se iz čaša od čistog zlata. Asteci su bili prvi od njezinih poklonika, pržena su zrna kakaovca pretvarali u prah, dodavali su vodu i miješali napitak dok se na površini ne bi pojavio masni dio kakaa. Gorku su tekućinu za poboljšanje okusa aromatizirali začinima i medom divljih pčela, a sve do danas čokolada je zadržala mjesto kraljice među slatkišima.

Ljubav prema čokoladi

Kakao
Malo je namirnica čija botanička imena imaju toliko istine u sebi poput imena za drvo kakaovac Theobroma cacao, što znači „hrana za bogove” i većina se slaže kako to ime ne treba mijenjati. Čokolada kao namirnica u umjerenim količinama predstavlja vrijedan izvor energije, a posjeduje ugodnu aromu i osjećaj predivnog okusa dok se topi u ustima. Njezin osnovni sastojak je zrno kakaa koje raste na dugovječnom stablu kakaovca. Za dobro raspoloženje i poticanje stvaranja hormona sreće u ljudskom organizmu čokolada je odličan stimulans, jer osim što izaziva osjećaj ugode, nakon konzumiranja aktivira i tvari koje imaju smirujući i antidepresivni učinak.

Kakao maslac
Već samo ime daje naslutiti kako se radi o maslacu ugodnog mirisa na kakaovac, koji se od klasičnog maslaca razlikuje po nešto intenzivnijoj žutoj boji i većem stupnju čvrstoće u krutom stanju. On je jedan od glavnih sastojaka čokolade, a uz kolače i mirisne kreme, u kuhinji se koristi i za najraznovrsnija dotjerivanja slanih jela. Kakao maslac je prirodni proizvod dobiven mljevenjem sušenih sjemenki iz mahune kakaovca, bogat je vitaminima, a njegove masnoće ne podižu razinu kolesterola u krvi. Ujedno on je i najskuplji sastojak u čokoladi, pa je čokolada s postotkom kakao maslaca većim od 32% znatno skuplja od obične.

Bijela čokolada
Osnovu bijele uvjetno rečeno čokolade čini kakao maslac bez kakaa uz dodatak šećera, aroma i mlijeka, a koristi se kao atraktivan kontrast crnoj čokoladi u pripremi slastica. Za ljubitelje bijele čokolade važno je naglasiti kako prilikom kupovine na etiketi mora pisati da je masnoća unutar čokolade ipak kakao maslac, jer ćete u suprotnom kupiti nešto što sadrži šećer, biljna ulja i umjetnu aromu čokolade.

Praline
Rafinirane delikatesne minijature koje se tope u ustima spremaju se od najfinijih sastojaka poput čokolade, marcipana i nugata. Iako postoje različite priče o nastanku prvih pralina, Belgijanci tvrde kako ih je 1912. godine izmislio jedan apotekar na čijim su se policama našle praline punjene kremom od maslaca, slatkog vrhnja, badema i oraha.


Izvor: gusro.ba, napisala Dragana Nižić